Ένα τετραγωνικό εδάφους περιέχει κάποιες χιλιάδες αποθέματα σπόρων διαφόρων μη καλλιεργούμενων φυτών, όμως πολύ λίγοι από αυτούς αναπτύσσονται κάθε χρόνο. Αυτό εξηγείται επειδή κάθε είδος φυτού έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις και μόνο όταν αυτές υπάρχουν, το κάθε είδος αναπτύσσεται.
ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑ είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων (αγριόχορτων) που υπάρχουν σε μια έκταση, με ψεκασμό την κατάλληλη εποχή (τέλος χειμώνα -αρχή άνοιξης) αλλά και αργότερα όταν αυτά αναβλαστήσουν, με το κατάλληλο σκεύασμα (συνήθως χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα όπως το glyphosate) κατόπιν υποδείξεως του επιβλέποντα γεωπόνου.
Το ψεκαστικό υγρό πρέπει να κατευθύνεται προς το στόχο (χορτάρια), να εφαρμόζεται με χαμηλή πίεση (1-2 Atm.), να διατηρείται ζώνη ασφαλείας από παρακείμενες καλλιέργειες, από φυτοφράκτες, φωλιές πουλιών, υδρόβια χλωρίδα και επιφανειακά νερά.
Οι ζιζανιοκτονίες που εφαρμόζουμε είναι καθολικές και δεν αφορούν το γεωργικό τομέα.
Τα αγριόχορτα εκτός του ότι δημιουργούν εμφάνιση εγκατάλειψης σε ένα χώρο έχουν και άλλες συνέπειες πολύ σοβαρότερες.
- Αποτελούν τους ξενιστές για την ανάπτυξη διάφορων εντόμων (αφίδες, κουνούπια κλπ.).
- Αποτελούν κρυψώνες και χώρους ανάπτυξης τρωκτικών και ερπετών
- Η σοβαρότερη όμως ίσως συνέπεια είναι ο κίνδυνος φωτιάς από ξερά αγριόχορτα σε χώρους ευαίσθητους όπως εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, αεροδρόμια, γραμμές τρένων κλπ.
Η καταπολέμηση των ζιζανίων πρέπει να ξεκινήσει νωρίς την άνοιξη και να συνεχισθεί με ένα πρόγραμμα ψεκασμών.